Hogyan találd meg a hozzád leginkább passzoló órát vagy karkötőt?

Mi alapján válassz okosórát vagy karkötőt futáshoz, sportoláshoz, illetve rendszeres mozgáshoz?

Szemezel már egy ideje a sportoláshoz használatos okosórákkal és karkötőkkel, de valahogy mindig elnapolod a döntést? Tudod, hogy szükséged van rá, de a rengeteg típust és funkciót látva félsz, hogy rosszul választasz?

Mi alapján válassz okosórát vagy karkötőt futáshoz, sportoláshoz, illetve rendszeres mozgáshoz?

Szemezel már egy ideje a sportoláshoz használatos okosórákkal és karkötőkkel, de valahogy mindig elnapolod a döntést? Tudod, hogy szükséged van rá, de a rengeteg típust és funkciót látva félsz, hogy rosszul választasz?

Gond egy szál se, mert ezt a cikket azért írtuk. A cikkben ugyanis lépésről lépésre vezetünk végig a kiválasztás folyamatán, így szinte kizárt a rossz döntés. Mire végzel az olvasással, reményeink szerint meglesz a stílusodhoz és a céljaidhoz ideális darab.

A felhasználás várható jellegét ismerve könnyebb lesz választanod

Okosórát választani olyan, mintha épp autóvásárlásra készülnél. Zavarba ejtően széles a választék, és ha nem tudod milyen célra keresel, el fogsz veszni a kínálatban. Beüt az úgynevezett analízis paralízis jelenség, nem tudsz dönteni, és inkább elnapolod az egészet.

Ahogy autókból is létezik kicsi, nagy, családi és sport változat, úgy az órákból és karkötőkből is akad többféle típus. Ha ismered a felhasználás várható jellegét, máris nyert ügyed lesz. Szóval tedd fel magadnak a kérdést, hogy alapvetően milyen megfontolásból szemezgetsz az okos készülékkel?

Az aktivitásod szeretnéd mérni, motiválni akarod magad a több mozgásra, vagy sokkal inkább az intenzív sportolás közben volna jó monitorozni a teljesítményed alakulását? Hogyha megvan a válaszod, akkor szűkülhet a szóba jöhető modellek köre. Így rá is térhetünk arra, hogy alapvetően milyen kategóriákban tudsz gondolkodni.

Három okosóra és karkötő típus, amiben gondolkodhatsz

Ha főként a fizikai aktivitás növelése és a rendszeres testmozgás szokássá alakítása a célod, akkor nálad az úgynevezett aktivitásmérők jelenthetik az ideális választást. Ezek a darabok egyszerűbb kezelőfelülettel, illetve kimondottan hasznos funkciókkal vannak ellátva.

Mérik a vérnyomásod és a pulzusod alakulását, és figyelik az alvásod minőségét is. Tetszés szerint beállíthatsz rajtuk emlékeztetőket is, hogy a szerkezet ne engedjen ellustulni, és noszogasson a rendszeres mozgásra.

Amennyiben rendszeresen jársz futni, és kimondottan a teljesítményed javítását tűzted ki célul, akkor ehhez passzoló modellt is célszerű keresned. A futáshoz tervezett és fejlesztett órák és karkötők a beépített GPS modulnak köszönhetően precízen mutatják az általad megtett távolságot. Emellett pedig egy-egy edzés alkalmával a pulzusod alakulásának az ütemét is láthatod a segítségükkel.

Hogyha nagyban tolod az edzéseket, netán épp egy komolyabb Spartan Race versenyre készülsz, akkor az úgynevezett multisport okosóra passzol a leginkább a céljaidhoz. Ezek a modellek minden számosra fontos funkciót tudnak, miközben a víz- és ütésálló kivitelük a legkeményebb etapokon is bírni fogja a strapát.

Okosóra vs. okoskarkötő – melyik a jobb?

Van, aki az órára esküszik, másnak viszont sokkal inkább a karkötő jön be. Mindkét opció mellett fel lehet tüntetni többféle érvet. Az órának például rendre nagyobb a kijelzője, sportoláson kívül is rajtad lehet, továbbá helyettesítheti a normál karórát.

A karkötők viszont sokszor tovább bírják energiával, a vékonyabb kivitelük miatt pedig könnyebb viseletet biztosítanak. Nekünk nem célunk állást foglalni a kérdésben, hiszen mindkét típust roppant hasznos kelléknek találjuk. Számodra viszont egyszerűbbé teszi a kiválasztás folyamatát, hogy döntésre jutsz az okosóra vs. okoskarkötő kérdésben.

Szeretnéd-e a csuklódon lévő szerkezetet a kedvenc telefonos alkalmazásaiddal is összekötni?

Megvannak már a jól bejáratott okosalkalmazásaid, amelyekkel az edzésteljesítményedet rendszeresen trackelni szoktad? Érthető, ha nem szeretnél róluk lemondani. Ennek szellemében nem árt előre csekkolnod, hogy melyik okosóra vagy okoskarkötő kompatibilis a kedvenc appoddal.

Persze néha nem árt az újítás, és nyugodtan kipróbálhatsz más alkalmazásokat is. A legfontosabb úgyis az, hogy a készüléket össze tudd hangolni valamilyen Android vagy IOS applikációval, hiszen így sokkal többet hozhatsz ki belőle.

Fontos-e számodra a készülék vízállósága?

Fentebb már utaltunk rá, hogy bizonyos sportoknál igenis fontos szerepet játszik a vízállóság. Kajakozáshoz, úszáshoz vagy triatlonhoz célszerű olyan modellben gondolkodnod, amelyik nagyon is jól tűri a nedvességet, és nem krepál be egy kisebb csobbanástól.

Persze egy-egy hátköznapi futás során is bármikor elkaphat egy komolyabb zuhé, ami elől a futópálya közepén nem sok esélyed van menekülni. Ilyenkor roppant mód előnyös lehet, ha a csuklódon lévő okosóra vagy karkötő nem krepál be a rázúduló esőcseppek hatására.

A vízállóság tehát nemcsak kényelmet és megbízhatóságot kölcsönözhet sportolás közben, hanem egyfajta megnyugvást is jelenthet a számodra. Hiszen jöhet bármilyen zord körülmény, a készülék nem fog cserbenhagyni.

Mennyit szeretnél az új okoskészülékbe invesztálni?

Mivel a cikk legfontosabb célja segítséget nyújtani a választásban, ezért az anyagiak kérdéskörét sem kerülhetjük meg. A jó hír az, hogy manapság egy okosóra vagy karkötő beszerzéséhez egyáltalán nem kell hosszú hónapokon át gyűjtögetned.

Az alsóbb kategóriás darabok egy márkás edzőtrikó árából kijönnek, miközben a legkomplexebb multisport modellek sem kerülnek többe egy belépő szintű futócipő áránál. Hogyha az árcédula mellé még odateszed a hozzáadott értéket is, akkor mindjárt világos lesz, mennyire kedvező befektetésről van szó.

Elvégre jobban belegondolva Te most nem egy szimpla okoskészülék beszerzésére készülsz. Sokkal inkább egyfajta digitális személyi edzőt hordhatsz mostantól a csuklódon, aki vigyáz az egészségedre, és segít csúcsformába lendülni. Ez pedig minden pénzt megér.

Konklúzió

Őszintén bízunk benne, hogy a cikk végére érve lényegesen közelebb kerültél a leendő okosórád vagy karkötőd megtalálásához. Az igazság az, hogy bármelyik modell mellett is döntesz végül, nem tudsz rosszul választani.

A mai okos készülékek ugyanis egytől egyig kitűnő ár/érték arányon szerezhetők be, miközben elképesztően sokat lendíthetnek az egészséged és a közérzeted állapotán.

Tetszett a cikk? Esetleg nem kaptál választ minden kérdésedre? Tedd fel kommentben, vagy írd meg az általad kiválasztott modell nevét. Kíváncsiak vagyunk a véleményedre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Főmenü