Így fejlesztheted a futásteljesítményed konkrét adatokra támaszkodva

„A futásban sosem fogsz csalódni, ha reális célokat kergetsz.”

Ezek a szavak Maráz Zsuzsanna ultrafutótól, Spartathlon és Ultrabalaton győztestől származnak, mi pedig maximálisan egyet tudunk érteni velük.

„A futásban sosem fogsz csalódni, ha reális célokat kergetsz.”

Ezek a szavak Maráz Zsuzsanna ultrafutótól, Spartathlon és Ultrabalaton győztestől származnak, mi pedig maximálisan egyet tudunk érteni velük.

Ennek szellemében igyekszünk segítséget nyújtani neked abban, hogy a futásaiddal reális célokat tudj kergetni, méghozzá tűpontos adatokra támaszkodva. Persze előtte kicsit megvillantjuk előtted a futás jótékony hatásait, majd mielőtt már épp futócipőt húznál, rávilágítunk a szintlépéshez vezető nyílegyenes útra.

A futás a legjobb dolog, ami a szervezeteddel történhet

Ezt pedig nemcsak mi állítjuk, hanem a statisztikák is egyértelműen erről tanúskodnak. A Women’s Running adatai szerint például a rendszeres futás a rákos megbetegedéseknél 25%-kal, a depresszió esetében 19%-kal, a szívelégtelenségek kapcsán pedig 50%-kal csökkenti a kialakulás esélyét.

A laza kocogást, a közepes tempójú vagy az intenzívebb futást szokássá formálva kiegyensúlyozottabb leszel, megszabadulhatsz a nemkívánatos plusz kilóktól, jobb erőállapotnak örvendhetsz, és egyszerűen remekül érezheted magad a bőrödben. „Running is fun”, ahogy angol mondja.

A futás felszerelés igénye ráadásul nem igényel tőled komoly anyagi áldozatot. Mindössze egy pár kényelmes lábbelire, réteges ruházatra és egy szabad órára van szükséged hozzá heti néhány alkalommal.

Közben tetszés szerint hallgathatsz zenét, podcastet vagy hangoskönyvet. De ha számodra úgy kedvesebb, akkor elmélyedhetsz a gondolataidban, vagy élvezheted a Téged körül ölelő csendet. Futhatsz edzőteremben, sportpályán, országúton, erdőben vagy parkban is.

Ráadásul a szabadban egyénileg végzett testmozgás a járvány idején sem korlátozott, szóval senki nem fogja megtiltani neked, hogy futócipőt húzva kiadd magadból a feszkót.

Heti szinten mennyit javasolt futni a folyamatos, ugyanakkor sérülésmentes fejlődés érdekében?

Nehéz erre a kérdésre egyetlen mondattal felelni, mert a helyes válasz több ismeretlen tényező függvényében alakul. Az életkorod, az edzettségi állapotod, a lábaid, valamint az izomzatod egyaránt meghatározzák a szervezeted terhelhetőségének mértékét.

A futástól optimális esetben jobban érzed magad, az edzéseid pedig úgy érnek véget, hogy a mögötted hagyott fél- vagy egy óra bizonyult a napod egyik fénypontjának. A kulcs a fokozatos terhelésben rejlik, közben folyamatosan figyelve a tested jelzéseire.

A jó hír az, hogy a futás jótékony hatásait kisebb távok megtételével is tapasztalhatod magadon. Egybehangzó kutatási eredmények szerint a heti két-három alkalommal megismételt, laza tempóban teljesített 20-30 perces futások már nagyszerű kiindulási alapot jelenthetnek.

A kulcs gondolat itt a heti két-három alkalomban rejlik. Ha két hét után abbahagyod az egészet, azzal nem sokra mész. A szokássá formált, konzisztens módon végrehajtott edzések fognak csak valódi eredményekhez vezetni.

Amint ráérzel egyébként a futás valódi esszenciájára, onnantól kezdve abba sem akarod hagyni. Sorra jönnek majd a kisebb-nagyobb célok, és elkezdesz kacérkodni a versenyeken való indulás gondolatával.

Konkrét mérési adatokra támaszkodva pedig a sérülésveszélytől mentesen biztosíthatod a töretlen fejlődésed.

Tekerd feljebb a futásteljesítményed konkrét adatokra támaszkodva

„Mekkora távot futottam a mai napon? Mennyi idő alatt sikerült teljesítenem a kiszemelt távolságot? Közben miként alakult a pulzusom, illetve a vérnyomásom? Illetve mennyi kalóriát égettem el az edzés ideje alatt?”

Gyakorlatilag ezeket a kérdéseket kell csak rendszeresen megválaszolnod annak érdekében, hogy a futással kapcsolatos teljesítményed és terhelhetőséged alakulását következetesen nyomon tudd követni.

„Oké, de honnét fogom tudni a pulzusom, a vérnyomásom és az elégetett kalóriáim alakulását?”

Jogos a kérdés, máris mondjuk a választ. Merthogy a távolság és idő kérdésében bármely okostelefon megoldást jelenthet, addig a pulzus, vérnyomás és elégetett kalória hármas méréséhez kelleni fog egy plusz kellék.

Erről a kellékről rántjuk le a leplet a következő pontban.

A Te személyes digitális futóedződ, amely könnyedén elfér a csuklódon

Igen, már biztosan mögé láttál a metaforánknak, a csuklódón elférő digitális futóedző alatt a modern okosórát értjük. A viselése közben kvázi úgy érezheted magad, mintha egy komplett orvosi stáb ügyelne a testi épségedre minden futás alkalmával.

A modern kivitelű darabok szépek, remekül mennek a színes cipődhöz és a gondosan kiválasztott szettedhez, a minőségi anyagokból készült szíjuk pedig a csuklódat sem fogja kidörzsölni.

Annyira jól néznek ki, hogy az általad választott jó eséllyel futás után sem akarod majd levenni, és rajtad lesz bevásárlás, séta vagy kirándulás közben is. Persze ez egyáltalán nem gond, az eszköz legalább több adatot tud gyűjteni a fizikai állapotodról.

Na de ne kalandozzunk el, mert a futással kapcsolatban akad itt még egy fontos funkció.

Maxold ki az okos kütyüd tudását az úgynevezett „running móddal”

„Running”, vagyis futás módnak nevezik azt a funkciót, amelyet egyes modelleken gombnyomásra működésbe hozhatsz. Amikor bekapcsolod a „running” módot, akkor a kijelzőn egyből megjelennek a fentebb említett kulcsfontosságú adatok.

Vagyis tetszés szerint akár menet közben követheted nyomon a megtett lépéseid számát, a pulzusod változását, az általad elégetett kalóriákat, továbbá a háttérben az eddig megtett távot. Az okosóráddal szinkronban dolgozó telefonodra letöltött applikáció pedig szorgalmasan gyűjti a teljesítményedről szóló statisztikákat, köszönhetően a két eszköz bluetooth kapcsolatának.

A futóedzések előtti rutin tehát újabb elemmel bővülhet mostantól. Miközben a cipőfűzőid kötöd épp, a karodon ékeskedő vadiúj órára pillantva akaratlanul is mosolyra fakaszt, hiszen beléptél a tudatos futók egyre népesebb táborába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Főmenü