Leleményes módszer az idősödő szülők egészségének megőrzéséhez

Miként gondoskodj az idősödő szülők testi épségének védelméről túlaggódás nélkül? A cikkből megismerheted az egyszerű és fenntartható megoldást.

Amikor a szüleink szép lassan elérik a senior életkort, akkor a róluk való gondoskodás és a rájuk történő odafigyelés járványhelyzettől függetlenül is nagy kihívást jelent sokunk számára. Kimondottan nehéz ugyanis megtalálni a túlaggódás, illetve az óvatlan hozzáállás közötti arany középutat.
Többek között ezért is mutatunk meg neked ebben a cikkben egy olyan megoldást, amivel túlzásba vitt aggódás nélkül, kényelmes és fenntartható módon követheted nyomon a szülők egészségének alakulását.

Miként gondoskodj az idősödő szülők testi épségének védelméről túlaggódás nélkül? A cikkből megismerheted az egyszerű és fenntartható megoldást.

Amikor a szüleink szép lassan elérik a senior életkort, akkor a róluk való gondoskodás és a rájuk történő odafigyelés járványhelyzettől függetlenül is nagy kihívást jelent sokunk számára. Kimondottan nehéz ugyanis megtalálni a túlaggódás, illetve az óvatlan hozzáállás közötti arany középutat.

Többek között ezért is mutatunk meg neked ebben a cikkben egy olyan megoldást, amivel túlzásba vitt aggódás nélkül, kényelmes és fenntartható módon követheted nyomon a szülők egészségének alakulását.

Ugye neked is egyre többször jut eszedbe az idősödő szüleid egészségének megőrzése?

Tetszik vagy sem, egy idő után valamennyi szülő–gyermek kapcsolatban bekövetkezik az a bizonyos fordulópont. Vagyis változik a felállás, gyermekként pedig sokkal inkább Te veszed át a gondoskodó fél szerepét.

Szerencsés esetben a folyamat nem egyik napról a másikra következik be, hanem szép lassú átalakulásról beszélhetünk. A szorgalmas munkával töltött évtizedek után anyud és apud mindennapjait egyre inkább a kötelező orvosi vizsgálatok, a vércukor- és vérnyomásszint folyamatos ellenőrzése, valamint a nyugdíjas évek visszafogott tempója határozza meg.

Te pedig egyre többször veszed észre magadon az egészségük miatti aggodalmat, hiszen csakis a legjobbat szeretnéd nekik még hosszú éveken át.

A szerető gondoskodás kivitelezése sokszor nem is annyira egyszerű feladat

Jó eséllyel rég kirepültél már a megszokott családi fészekből, és külön élsz a szüleidtől. A fizikai távolság tekintetében már az is szerencsés helyzetnek minősül, ha legalább ugyanazon a településen laktok.

Így hétvégente sor kerülhet a közös családi ebédekre, persze non-stop jelleggel nem tudsz mellettük lenni, hiszen neked is megvan a saját életed. Ráadásul komoly sansz van arra is, hogy az idő múlásának beismerése nálatok is nehezen megy.

„Kikérem magamnak, hogy öreg vagyok. Ne viccelj már, olyan, mintha húsz éves lennék. Miattam Te csak ne aggódj, tudok én vigyázni magamra.”

Ha számodra ismerősen csengenek a fenti mondatok, akkor tudod, hogy miről beszélünk. Mi marad hát akkor?

Ott segítesz, ahol csak tudsz, és persze ahol a szülők engedik. Elugrasz helyettük bevásárolni, elintézed a postai ügyeket, ha pedig útba esik, akkor az orvosi recepteket is kiváltod. Egész álló nap viszont nem lehetsz mellettük fizikailag, bármennyire is szeretnéd.

Nehéz egyensúlyozni az odafigyelés, illetve a túlzott aggódás vékony mezsgyéjén

Nem hívhatod fel kétóránként a szülőket, nem ugorhatsz át hozzájuk minden nap, és bizony a házi orvoshoz sem kísérheted el őket mindig. Ráadásul a túlzásba vitt aggódás könnyen lehet, hogy csak felesleges feszültséget szül, amit minden bizonnyal nem szeretnél.

Túlságosan lezserre sem veheted a figurát, elvégre mégiscsak a számodra olyannyira közel álló személyekről van szó. A struccpolitika nem jó stratégia ebben a kérdésben, hiszen mindig ott motoszkál a fejedben a gondolat: „Mi van, ha bármi történik velük, vagy elfelejtik bevenni a kötelező gyógyszert? Ha elesnek otthon? Ha rosszullét tör rájuk, Te pedig nem szerzel időben tudomást a bajról?”

Olyan megoldásra van tehát szükség, ami helytől függetlenül is lehetőséget nyújt az instant kapcsolatteremtésre, amivel folyamatosan nyomon követheted az egészséggel kapcsolatos mérőszámok alakulását, miközben a szülőket sem kergeted az őrületbe a folyamatos kontrollal.

Pontosan erről rántjuk le a képzeletbeli leplet a következő pontban.

A modern technológia hozzáadott értéke a szülők testi épségének védelmében

Melyik az a non-stop készenlétben lévő, egyfajta digitális ápolóként funkcionáló készülék, amely ráadásul lényegesen olcsóbb a hivatásos gondozónál? Melyik szerkezet biztosítja számodra az egészségi állapot alakulását meghatározó mérőszámokat folyamatos jelleggel, kíséri figyelemmel a fizikai aktivitást, és teszi lehetővé egyetlen gombnyomással a kapcsolatfelvételt?

Talán már ki is találtad, az okosóráról, vagy karkötőről van szó. Egy modern okosóra vagy karkötő ugyanis nemcsak sportolásra, hanem a szüleid testi épségének biztosítására is tökéletesen alkalmas.

Kényelmes viseletet biztosít, így takarítás, kertészkedés, vagy a ház körüli teendők végzése közben sem jelent zavaró körülményt. Könnyű megszokni a csuklón, egy idő után pedig szinte már hiányozik is az embernek.

Ráadásul egyre többen ismerik fel a benne rejlő értéket, és viselik az idősebb korosztály képviselői közül is. Mindezt felvillantva még könnyebb lesz meggyőzni a szülőket az ajándékba kapott készülék hasznosságáról.

Melyik lehet az az okosóra, amit az idősebb szülő is gond nélkül megtanul használni? Pontosan ezt járjuk körbe a következő fejezetben.

Milyen típusú okosóra passzolhat a szüleid igényeihez?

A minél egyszerűbb kezelhetőség értelemszerűen kulcsfontosságú szempont. Vagyis gombból lehetőség szerint álljon rendelkezésre minél kevesebb, és legyenek kellően nagyok, jól láthatók.

Szintén elengedhetetlen az átlátható menü szerkezet nagy betűkkel és ikonokkal, így segítve a hatékony navigálást. Fontos továbbá, hogy az akkumulátor lehetőség szerint minél tovább bírja feltöltés nélkül, hogy az esetleges lemerülés kockázatát minimalizálni lehessen.

Persze könnyen lehet, hogy egy ideig el fog tartani, amíg a szülők belejönnek az okosóra vagy karkötő használatába. Türelemre tehát mindenképpen szükség lesz valamennyi érintett részéről. Ugyanakkor valamennyi tanulásra fordított perc meg fog térülni.

Az okos készülékhez kapcsolódó alkalmazást ugyanis letöltheted a saját mobilodra, ezáltal folyamatosan szemmel követheted a napi megtett lépések számát, illetve a vérnyomás és egyéb fontosabb értékek alakulását. Az órába épített segélykérő gomb pedig extra megnyugvást biztosíthat a számodra, mert szükség esetén S.O.S. segíteni tudsz a szülőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Főmenü