Pulzus- és vérnyomásmérő aktivitásmérők szenzorainak kalibrálása a pontosabb mérési eredmények érdekében

Miért nem mutat pontos értékeket a pulzus- és vérnyomásmérő okosórám

Sokszor találkozunk olyan vásárlói visszajelzéssel, hogy a megvásárolt pulzus- és vérnyomásmérő okoskarkötő vagy okosóra nem mér pontosan és rendszerint már az első méréskor is rendkívül pontatlan értékeket mutat. Gyakori hiba, amelyet egyszerűen ki lehet küszöbölni azzal, ha az eszközt a használati útmutató szerint kalibráljuk. Ebben cikkben a okoseszközök kalibrálásáról lesz szó.

Miért nem mutat pontos értékeket a pulzus- és vérnyomásmérő okosórám

Sokszor találkozunk olyan vásárlói visszajelzéssel, hogy a megvásárolt pulzus- és vérnyomásmérő okoskarkötő vagy okosóra nem mér pontosan és rendszerint már az első méréskor is rendkívül pontatlan értékeket mutat. Gyakori hiba, amelyet egyszerűen ki lehet küszöbölni azzal, ha az eszközt a használati útmutató szerint kalibráljuk. Ebben cikkben a okoseszközök kalibrálásáról lesz szó.

Mérési mechanizmus

A pulzus- vérnyomás- és véroxigénszintmérést az okoskarkötő vagy okosóra hátoldalába integrált optikai szenzor(ok) végzi. A mérés elindításakor a szenzor zöld fénnyel világítja át a bőrfelületet, megvilágítva az erek falát, a róluk visszaverődő zöld fényből következtet a pulzusszámra és vérnyomásra 80-90%-os pontossággal.

Az okoskarkötő optikai szenzorai az egészséges, átlagos, nyugalmi állapotban lévő test szívműködéséhez vannak kalibrálva:

 • Pulzusszám: 65-78 bpm
 • Vérnyomás: systolic 85-145 / diastolic 55-85 Hgmm
 • Véroxigén: 96-99%

A mérések időtartama eszközönként elérhet, pulzusméréshez kb. 15-20mp szükséges, vérnyomás- és véroxigénszintméréshez átlagosan 30-35 mp.

Az első mérések

Ahhoz, hogy az eszköz a lehető legpontosabb méréseket tudja elvégezni és ezeket az adatokat folyamatosan pontosan közölje bizonyos lépéseket kell tennünk beüzemelésképpen a használatba vétel előtt.

 1. Az eszközt helyezzünk a balkezünkre.
 2. Fordítsuk az eszközt a csuklónk belső részére úgy, hogy az optikai szenzorok a csuklónk belső oldalára kerüljenek.
 3. Az eszközt össze kell kapcsolni telefonunkkal és az előretelepített, hozzátartozó alkalmazással (az erre vonatkozó instrukciók megtalálhatóak az eszköz használati útmutatójában és az alkalmazás kártyán).
 4. Az alkalmazásban feltétlenül meg kell adnunk a szükséges testi adatokat (magasság, súly, kor, nem stb.)
 5. Az eszköz akkumulátorának legalább 80%-os töltöttségűnek kell lennie. Kérjük, ügyeljen arra, hogy a használati útmutatóban található módon töltse fel az eszközt.
 6. Végezzünk 3-4 mérést 5-6 percenként nyugalmi állapotban (ülő- és fekvő helyzetben is),
 7. Végezzünk 3-4 mérést 5-6 percenként gyaloglás közben
 8. Végezzünk 3-4 mérést 8-10 perc percenként futás vagy intenzív testmozgás közben.

A méréseket tegye meg külön a pulzus-, külön a vérnyomás- és külön a véroxigénszintmérő esetében, amennyiben az eszköz rendelkezik az adott funkciókkal (egyes eszközök csak pulzusmérővel rendelkeznek).

A mérési mechanizmus időtartama alatt helyezzük a karunkat úgy, hogy az eszköz lehetőleg a szívvel azonos magasságban legyen.  A mérések időtartama alatt lélegezzünk mélyeket.

A kezdeti mért adatokat az eszköz eltárolja a belső memóriájába. A továbbiakban ezen biometikus adatok és az alkalmazásban megadott testi adatok összevetése alapján közöl adatokat pulzusszámról és vérnyomásról folyamatosan.

A fenti beállítások és lépések elvégzésre feltétlenül szükség van az eszköz helyes működéséhez. Amennyiben ezeket a beállításokat és kezdeti beüzemelést nem végzi úgy az okoskarkötő valótlan adatokat közöl, mindenesetben a fentebb jelzett alapértelmezetten kalibrált adatokat fogja mutatni bármilyen felületre helyezve.

Nem orvosi eszköz

Felhívjuk figyelmét, hogy a készülék nem orvosi eszköz, orvosi hitelesítéssel vag yegyéb orvostechnikai certifikációval nem rendelkezik. Az eszközök tájékoztató jellegű értékeket mutatnak, sosem lesznek olyan pontosak, mint egy orvosi vérnyomásmérő. A okoskarkötő optikai szenzorai az egészséges szívműködéshez vannak kalibrálva, a mérési mechanizmus arra szolgál, hogy sport tevékenység vagy fizikai aktivitás esetén az egészséges szervezet pulzusának, vérnyomásának és véroxigénszintjének változásairól adjon tájékoztatást és készítsen statisztikát az applikációban.
Szívbetegséggel, vérnyomás ingadozással, keringési problémákkal küzdő Vásárlóink számára nem ajánljuk.

Tippek

 • Ne végezzünk mérést víz alatt!
 • Ne végezzünk méréseket 0 °C alatti hidegben!
 • Méréseknél fordítsuk a szenzorokat csuklónk belső odalára!
 • Az eszközt hordjuk mindig balkézen!
 • Dohányzás, alkohol-, kávé-, energiaital-, teafogyasztás közben vagy után a normálistól eltérő adatokat kaphatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Főmenü